De tweedaagse staking zal op vrijdag om 02.00 uur eindigen, maar de Duitse treinbestuurdersbond (GDL) heeft al gewaarschuwd dat de natie te maken kan krijgen met verdere vakbondsacties vanwege haar eisen voor een loonsverhoging die inclusief coronapremie.
Berlijn – Een staking van treinbestuurders in Duitsland ging donderdag een tweede dag in, waarbij treinreizigers opnieuw te maken kregen met vertragingen en annuleringen van diensten in het hele land. Wil je nu meer weten over transport en vervoer in Nederland dan kan je bij Transport Logistiek terecht.
Vervolg op vakbondsacties
De tweedaagse staking zal op vrijdag om 02.00 uur eindigen, maar de Duitse treinbestuurdersbond (GDL) heeft al gewaarschuwd dat de natie te maken kan krijgen met verdere vakbondsacties vanwege haar eisen voor een loonsverhoging die inclusief een coronapremie.
Volgens een noodplan dat is opgesteld door de Duitse openbare spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn, rijdt momenteel slechts ongeveer 25 procent van de langeafstandstreinen en ongeveer 40 procent van de regionale diensten dwingt reizigers om alternatieve vormen van vervoer te zoeken.
De staking heeft ook de stedelijke spoordiensten van Deutsche Bahn in veel Duitse steden getroffen, waardoor forenzen schade hebben geleden.
De vakbondsactie komt ook midden in de jaarlijkse zomervakantieperiode van het land: schoolvakanties zijn momenteel aan de gang in 11 van de 16 staten van het land.
Deutsche Bahn hoopt dat de dienstverlening zo snel mogelijk weer normaal wordt zodra de staking op vrijdagavond voorbij is.
Steun van bevolking begint te verdwijnen
Uit een onderzoek dat donderdag door opiniepeilers YouGov werd gepubliceerd, bleek echter dat 31 procent van de Duitse bevolking sympathie had voor de stakingsactie van de treinbestuurders, die al maanden aan de gang is.
Maar 55 procent van de ondervraagden vertelde YouGov dat ze geen sympathie hadden voor de staking, die de GDL aankondigde kort voordat haar leden hun baan begonnen te verlaten.
De GDL heeft een loonsverhoging van nul afgewezen en eist in plaats daarvan een coronavirusbonus en loonsverhogingen van 3,2 procent gedurende een periode van 28 maanden.