Mixed media: jouw kunstwerk van diverse materialen

Van allerlei verschillende materialen en technieken iets geheel nieuws bedenken. Je eigen kunstwerk. Dat is het concept van mixed media. Het maakt niet uit wat en hoe je het gebruikt, jij bent de kunstenaar. Jij creëert weer een nieuw geheel van een mix van middelen. Er zijn geen regels, alleen die jij maakt. Wanneer je met een mixed media kunstwerk aan de slag gaat, kijk je met hele andere ogen naar de voorwerpen om je heen. 

Welke mixed media materialen?

Bij mixed media kun je feitelijk kun je alles wel gebruiken. Eén van de bekendere combinaties is het gebruik maken van krant en acrylverf. Met de krantenknipsels kun je een textuur maken om er met verf weer overheen te schilderen. Vaak erg leuk als je haren of kleding wilt creëren op je kunstwerk. 

Maar ook stencils / sjablonen kun je gebruiken. Hiermee maak je prachtige achtergronden. Zeker als je de wat dikkere stencils ervoor gebruikt. Stencils zijn er met verschillende vormen maar ook met letters. In dat geval kun je zelfs nog een soort boodschap in je mixed media verwerken. Of je naam of die van een ander belangrijk iemand.

Andere vormen van mixed media

Nog een inspirerend idee is het combineren van karton of canvas met allerlei knipsels uit tijdschriften. Maak een collage van al die knipsels. Een soort moodboard. Bedenk een figuur dat jij terug wilt zien in je werk. Bijvoorbeeld een eekhoorn of een konijn. Vervolgens teken je dat figuur over je collage / moodboard heen. En in plaats van dat je dan binnen de lijntjes je figuur echt vorm geeft, doe je dat nu juist andersom. Door de ruimte buiten de lijntjes van je figuur in te kleuren, krijgt je konijn of eekhoorn echt vorm. 

Tot slot kun je nog een boek omtoveren tot een andere vorm, waarbij je het uiterlijk en ook betekenis van het boek veranderd. Door er bijvoorbeeld broekzakken op te maken. Of door een schoen onder te lijmen en het met verf bewerken. Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je creatieve geest de vrije loop, bekijk welke hobby materialen je nodig hebt en ga lekker bezig!

Tips voor beginners

  • Weet je niet waar je moet beginnen? Start dan met kaarten maken. Je leert er erg veel van.
  • Laat je inspireren. Een hobbyshop kan je daar ook al veel mee helpen
  • Je hoeft niet meteen allerlei materialen in te slaan. Met wat kranten, schaar en een potje lijm kom je al een heel eind. 

Waarom mixed media?

Ten eerste begin je natuurlijk met mixed media omdat je het zelf erg leuk vindt. Je blijft leren en ontdekken en het verveelt nooit. We zeiden het al eerder: de combinaties zijn immers eindeloos. Maar daarbij is het ondertussen ook goed voor je geest: je gaat er creatiever van denken. Bovendien kun je zelf ook altijd iets maken voor een ander. Dat kan ook iets heel kleins zijn als een wenskaart die je zelf gemaakt hebt. En de ontvanger zal daar ook alleen maar heel blij mee zijn.

Geef een reactie